Опиатът се извлича от екзотични растения

 

Мащабна акция срещу разпространението на наркотици. Полицаите се натъкнали и на огромно количество непозната за страната ни дрога. Това, което се знае за нея е, че е вещество, което е подготвено да се дъвче.  

Още по темата

 

Наркотикът се нарича кхат и е пристигнал от Етиопия, а на летището са открити 28 килограма от него. Служители на МВР и на Митниците проверили две пощенски пратки. Във всяка една от тях имало по 14 килограма от дрогата,  която се извлича от екзотични растения и има психотропно действие.

 

Задържан е получателят - 21-годишен мъж от Пловдив и вече му е повдигнато обвинение. Наркотикът бил предназначен за разпространение в страната ни. Според експерти неговата стойност е над 1 милион лева.  Това наркотично вещество е забранено за страните от ЕС, но се отглежда свободно в Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен.

 

 „Това наркотично вещество обикновено се дъвче, има качеството на амфетамин, стимулант е, може човек да не се храни дълго време и да консумира само кхат и затова по-бедните народи от Източна Африка го използват по цял ден”, обясни Стефан Бакалов, който работи в митническия отдел за борба с наркотрафика.

 

Пратките на кхат се декларират обикновено като чай от Кения и Етиопия. Той не е предназначен за българския пазар, а е обект на трафик към Белгия и Холандия. „ През последната една година сме задържали около 900 кг от този наркотик”, съобщи Стефан Бакалов. 

 

Междувременно на  граничния пункт „Лесово” са намерени близо 5 килограма хероин. 22-годишен мъж е задържан.  На влизане в страната ни от Турция на граничния пункт бил спрян за проверка лек автомобил „Мерцедес“. При извършената задълбочена проверка в тайник в долната част на колата, са открити 10 пакета с по около половин килограм хероин.

 

При друга акция пък са задържани още петима души за наркоразпространение. Сред арестуваните няма знакови имена. Групата е била наблюдавана от начало на годината. Иззети са 1 кг кокаин, незаконно притежаван боен пистолет и 12 боеприпаса за него, множество мобилни телефони и SIM карти, голяма сума пари и други вещи и предмети. По съдебна оценка стойността на кокаина е около 80 000 лева, но по цени „на дребно“ би достигнал над 400 000 лева.