Преди седмици деца от центровете за настаняване от семеен тип се оплакаха от насилие

 

Експерти на Държавната агенция за закрила на детето провериха какво е отношението към децата в центровете за настаняване от семеен тип в Дрен, след като малчуганите сами сигнализираха, че там се упражнява насилие над тях. 

 

„В никакъв момент те не намекнаха, че дори са обиждани, да не говорим да им е оказвано някакво насилие”, заяви след срещата си с децата, настанени там Марияна Илиева, главен инспектор в Агенцията за закрила на детето.

 

Конкретен пропуск на социалните работници Държавната агенция за закрила на детето е установила само за един случай - две деца не могат да се върнат у дома, защото майка им не може да предложи подходящи битови условия.

 

Според инспекторите, социалните са пропуснали важна промяна - от миналата година майката има съпруг, който иска да помогне в грижата за децата й.  След въпросния пропуск, съдът, позовавайки се на социалния доклад, постановява още пет години детство в Дрен. От ДАЗД ще задължат работещите в дома в Дрен да потърсят всички възможности да бъдат подпомогнати родителите на децата.

 

Преди седмици обаче експертите в екипа на омбудсмана Мая Манолова  изпрати сигнал до главния прокурор заради случващото се с децата в Дрен. Според тях  децата са наплашени да внимават какво говорят.

 

 

„По време на проверката, децата непрекъснато ни задаваха въпроси: "Вие социални ли сте". Едва след като се убедиха, че не сме социални, започнаха да се отпускат и да дават коментари за това какво се случва в институцията, в която са настанени”, съобщи Любомир Крилчев  , директор на дирекция „Основни права и свободи на човека”.

 

„Единственото обяснение за нас е, че има страх центровете за настаняване от семеен тип да останат без достатъчен брой деца и по този начин да загубят част от финансирането”, коментира той.

 

„Аз лично разговарях с деца от дома в Дрен и чух техни изявления, че е имало посегателства. Според мен има всички основания прокуратурата да извърши щателна проверка по сигналите на тези деца от Дрен. Децата наистина искат да растат в семейна среда и това е ангажимент на всеки един социален работник и всяка една институция”, коментира в студиото на „Събуди се” омбудсманът  Мая Манолова.

 

Проверка беше предприета и от инспектората на Агенцията за социално подпомагане. Нейните заключения още не са готови.