Тя премина през Босфора разглобена на части

 

България започва да проучва шелфа на Черно море за нефт и природен газ. В Бургас вече е корабът "Noble Globetrotter 2", който ще извършва сондажите.

 

Поради огромните си габарити платформата премина през Босфора, разглобена на части, и в продължение на няколко дни на кея в Бургас бе завършен монтажът на кулата и допълнителните съоръжения.

 

Днес предстои от фирмата, която спечели търга за концесията "Хан Аспарух", да представят подробности за съоръжението и графика за сондажите. Предварителните разчети показват, че в находището има залежи от над 100 млрд. кубични метра природен газ. 

 

Предварителните разчети показват, че в блок Хан Аспарух има залежи от над 100 млрд. кубични метра природен газ. А  общата консумация за страната е 3 милиарда годишно. 

 

Noble Globetrotter може да сондира до 3000 метра дълбочина. До момента в Черно море са правени само 10 сондажа на дълбочина над километър и само два са открили газ в Румъния. Въпреки това, според премиера шансовете да има залежи от нефт и газ в блок Хан Аспарух са големи. За това говорели и оставените тръби на иначе спрения проект Южен поток. 

 

Очаква се проучванията да започнат в началото на май. В петък сондажният кораб трябва да отплава от Пристанище Бургас, за да даде начало на първата си проучвателна мисия за наличието на природен газ в дълбините на Черно море.  

 

От откриването на нефт и газ до добиването му обаче може да е нужно десетилетие. 

 

Репортер: Цеца Алексова