Третият семинар за общини, част от конкурс „ЕКООБЩИНА“, събра над 50 общини

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ проведе третия си  семинар на тема „Устойчивата градска мобилност чрез оптимизиране на транспорта на хора и стоки – източник на атрактивност за териториите и на удовлетворение за гражданите“. Официален гост на събитието бе Валери Найденов, зам.-главен директор на главна дирекция „Стратегическо планиране на регионалното развитие и административно-териториално устройство” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).  Над 50 представители на общините в България взеха участие в събитието. Приветствие към присъстващите направи Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България.

„Политиката на МРРБ за постигане на устойчиво и интегрирано регионално развитие e постоянна. Успешно приключихме Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“, като голям процент от средствата по тази програма бяха отделени за интегрирано  градско развитие, в това число устойчив градски транспорт и енергийно обновяване на сгради. Усилията ни бяха насочени към изграждането на природосъобразен обществен градски транспорт, но така също и на интелигентни системи за управление на трафика в големите градове. Новата Оперативна програма за периода 2014 – 2020 г. продължава и надгражда тази политика“. Това разкри по време на семинара каза Валери Найденов.

В своята лекция Патрисия Дьольом, директор научно-изследователска дейност към Институт за наука и технологии на транспорта, на устройството на териториите и на мрежите, представи как и защо гражданите трябва да използват по-малко автомобилите си. Представени бяха и законовите мерки, които властите въвеждат във Франция, за да подобрят безопасността на пътя особено сред младите. Присъстващите научиха и как са насърчени развитието на щадящите мобилности (велосипед, ходене пеша),  за да опазят околната среда. „Резултатите са показателни – постигнато е намаляване броя на автомобилите по пътя и те са все по-малки по размер“, завърши г-жа Дьольом.

Според Жозеф Берета, председател на Националното сдружение за насърчаване на електрическата мобилност във Франция, в Европа всяка година броят на регистрираните електромобили нараства с 50 процента. Затова правителството във Франция предприема активни действия за насърчаване на електрическата мобилност, сред които предлагане на бонуси при закупуването на електромобили, хибридни автомобили със и без зареждане и  възможност за инсталиране на зарядни станции пред новопостроени сгради.

Ламия Руло-Тирауи, отговорник проекти към Генерална дирекция „Мобилност”, метрополия Нант, сподели опита на администрацията на града при въвеждането на план за градска мобилност. В метрополия Нант има над 2,3 милиона пътувания на ден. За облекчаване на трафика са увеличени алтернативите на автомобилния транспорт, преразгледана е пътната мрежа, въведени са нови речни връзки, подобрена е сигурността и достъпността на пътя и др. Като резултат днес на територията на метрополия Нант има 500 км велоалеи и 6000 места за паркиране на велосипеди, 58 паркинга с капацитет 8 500 места, от които 986 за велосипеди. 

Лектори на семинара от българската страна бяха Зорница Хаджидимитрова, гл. експерт, главна дирекция "Стратегическо планиране на регионалното развитие и административно-териториално устройство" на МРРБ и Ангел Буров от Университета по архитектура строителство и геодезия. Те представиха съответно българските приоритети в сферата на устойчивия градски транспорт и гледната точка за постигнатия и необходимия напредък в сферата на устойчивата мобилност в българските общини.

Последният семинар, част от конкурс „ЕКООБЩИНА“, на тема „Енергийна ефективност на сградите“ ще се проведе на 16 юни 2016 г.