Моника Евстатиева работи за американското Национално обществено радио

Българската журналистка Моника Евстатиева е оцеляла след атака в Афганистан, при която загинали двама души от екипа, с който работела. Това съобщава американското Национално обществено радио (NPR), за което сънародничката ни работи от 2006 г. насам.

Още по темата

 

Евстатиева, която е продуцент и редактор на ежедневната програма „All Things Considered“, се движела, заедно с колегита си, с поделение на Афганистанската армия в близост до Маржах в южната част на страната. Конвоят им станал мишена на обстрел, а автомобилът на журналистите – на смъртоносен артилерийски огън.

 

При атаката загинали фотографът Дейвид Гилки (50 г.) и местният преводач Забихула Тамана (38 г.). Оцелели Евстатиева и репортерът Том Боумън.

 

Дейвид Гилки работи за NPR от 2007 г., а през 2011 г. е избран за „Фотограф на Годината“ от Асоциацията на фотографите на Белия дом. 

 

Медията и държавният секретар Джон Кери публикуваха обръщения, изразявайки съболезнования за загиналите.

 

Българската журналистка също почете паметта на загиналите си приятели и колеги с тяхна обща снимка в социалната мрежа Twitter. Под нея Моника написа: "Почивайте в мир, скъпи приятели!".

 

Моника Евстатиева учи в Американския университет в Благоевград (2005 -2006 г.), където работи и за местното радио АУРА. Евстатиева е причината за първи път наградата на отличили се в университета в да бъде присъдена за ръководене на студентска медия. Моника участва и в проект по създаване на Асоциация на студентските радиостанции в България.

 

От 2006 г. Моника живее във Вашингтон.