Това се казва в съобщение на сайта на Конституционния съд

Конституционният съд допусна за разглеждане искането на президента за установяване на противоконституционност на въпроси от референдума на Слави Трифонов. Конституционните съдии ще разгледат по същество въпросите с номера 2, 4 и 6 от решението за произвеждане на национален референдум, прието от Народното събрание на 12 май, се казва в съобщение на сайта на КС.

Още по темата

 

Припомняме, че на 27-и май Росен Плевнелиев отправи искане КС да се произнесе по въпросите: да може ли да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; да бъде ли намален броят на народните представители от 240 на 120; да се избират ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

 

В мотивите на държавния глава е записано, че не бива да се допуска заобикаляне на Конституцията чрез възможността всяко едно народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.

 

От "Шоуто на Слави" реагираха остро и обвиниха Плевнелиев, че не познава Закона за референдумите и дори го нарекоха „маша на престъпната политическа класа“.