Тя се намира на 3700 светлинни години от Земята в съзвездието Лебед

Името на българина Веселин Костов се появи на американско специализирано издание като откривател на планета с две слънца, предаде БГНЕС. 

Това, което беше научна теория и творческа измислица, вече е реалност: Астрономи от НАСА откриха най-голямата планета извън Слънчевата система в орбита около две звезди и на такава дистанция от тях, че в близост до нея би могло да има живот.

Откритието на тази планета бе направено с помощта на космическия телескоп "Кеплер" и бе обявено на конференция на Американското астрономическо общество в Сан Диего, Калифорния, съобщава "Тема" онлайн.

Новооткритият свят с приблизителните размери на Юпитер, наречен Кеплер-1647b, се намира на 3700 светлинни години от Земята в съзвездието Лебед, предаде БТА. Възрастта му е приблизително колкото земната - 4,4 милиарда години. Кеплер-1647b обикаля около двете слънца за 1107 дни или малко над три земни години. Двете слънца се намират съвсем близо едно до друго, привличани от своята гравитация, като едното е малко по-голямо от Слънцето, а другото - по-малко.

По темата

 

Въпреки че се намира в обитаема зона, в която необходимата за възникване на живот вода може да е в течно състояние, екзопланетата не е подходящ кандидат да поддържа живот заради големите си размери и поради факта, че е газов гигант.

Но ако около нея има достатъчно големи луни, те ще бъдат напълно подходящи за живот. 

Резултатите от наблюденията и анализите на учените са публикувани в научния труд на българина Веселин Костов, постдокторант (кандидат на науките) от NASA Goddard, който ще се появи в новия брой на Astrophysical Journal, уточнява БГНЕС.

Българинът Веселин Костов е завършил физика в Софийския университет, след което продължава образованието си във факултетите по Физика и астрономия към University of Oklahoma и Johns Hopkins University, работи в Обсерваторията на Земята "Ламонт-Дохърт".

Небесните обекти, орбитиращи около две слънца, се наричат татуини - на планета с двоен залез, на която е роден Люк Скайуокър от "Междузвездни войни". 

Телескопът "Кеплер" беше изстрелян през 2009 г., за да търси основно наподобяващи Земята планети извън Слънчевата система.

Кеплер-1647b е 11-ата подобна планета, открита от 2005 г. насам. Учените откриват екзопланетите, когато те преминават пред техните слънца, което води до слабо намаляване на светлината им. Тази техника, наричана "астрономически транзит", позволява да се предположи масата на планетата и разстоянието от нейната звезда.