Това обяви министърът на външните работи Витолд Вашчиковски

Полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски заяви днес във Варшава, че неговото правителство има желание да оглави група от страни в рамките на ЕС, чиято цел ще бъде обновяване на блока след британския референдум, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

По темата

Вашчиковски говори днес след две отделни срещи с други свои колеги, първата в Прага, а втората във Варшава. В чешката столица той се срещна с първите дипломати на Чехия, Словакия, Унгария, Германия и Франция.

Няколко часа по-късно във Варшава се събраха министрите на външните работи на девет страни членки на ЕС от Централна и Източна Европа, като към тях се присъедини и британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

Вашчиковски посочи, че полските усилия са в противовес на срещите след британския референдум, посветени на бъдещето, които включваха само западноевропейските страни основателки на ЕС.

Той заяви, че полският премиер Беата Шидло може да запознае с идеите на Варшава своите колеги от ЕС утре в Брюксел, и ги определи като "радикални".