Колоната стига до Одрин

Над 20 километра опашка от тирове на „Капитан Андреево”. Стотици шофьори са блокирани вече с дни. Колоната е от турска страна, на влизане в България. Освен огромния трафик заради започващия рамазан, проблеми създаде и системата на граничния пункт, която днес отказа за повече от час.

Започващият утре Рамазан Байрам се оказа жесток за пътуващите през границата. И ако до вчера потърпевшите бяха леките автомобили, днес на границата остават камионите. 7 300 е броят на автомобилите, преминали през „Капитан Андреево” през последното денонощие с близо 29 000 пътника. Товарните от тях са 900. Такъв е капацитетът на пункта и те няма как да станат повече. Затова и чакането от другата страна на границата продължава.

След две денонощия чакане от турска страна, Христо Орлинов най-после е на българска територия. И той ,като стотици други шофьори на камиони бързали да тръгнат от Турция, преди да са започнали дългите почивни дни за Рамазан. Така опашката станала километрична. Сред шофьорите тръгнали слухове и за други проблеми. 

„Казват, че нафтата са сменили превозвачите и имало нещо някакви конфликти между превозвачи”, казва Христо Орлинов

Но така и не разбрали защо 2 дни не могат да минат браздата. Заедно с Христо в задръстването били и съпругата му и 8-годишният им син. Показваме ви условията, в които семейството е изкарало 2 денонощия.

„В колата спахме, тук се хранихме с каквото има”, обяснява Вилдан.

„Ако си на паркинг по-добре, но ако не си на паркинг, същото - няма тоалетна, няма нищо”, смята Христо Орлинов.

Освен изтощително, за много шофьори изчакването с дни на границата е и скъпо.

„Винаги ние го ядеме, брат. Разликата от шофьора и магарето - че магарето си избира мястото, където се търка, пък шофьора, където го хванат – там”, казва Жоро Петров.

Заради байрама опашки имаше не само на границата. Изселниците комбинират гостуването при роднини с подновяването на личните си документи. В Хасково чакането пред паспортната служба отнема минимум 3 часа.

На опашката е и Васил Апостолов, който е дошъл от Варна. Чака с 11-мечечното си бебе.

„Три часа са минали. Детето плаче, разходаме го непрекъснато, вече му се спи. Не знам. Много е трудно”, обяснява Васил Апостолов.

„Днес поради очаквания по-голям приток на граждани работят всичките ни 8 гишета, на три работни станции правим снимки”, обяснява Снежана Митошева - началник „Български документи за самоличност” – Хасково.

Само за 8 часа в паспортната служба в Хасково са обслужени 425 души, което е три пъти повече от нормалните дни.

Празникът Рамазан Байрам започва утре и ще продължи до края на седмицата. Тогава отнново се очаква голямото пътуване с голямото чакане на „Капитан Андреево”.

Репортер: Димитър Иванов