Партията определи становището на ВКС като "незаконосъобразно"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан внесе жалба във Върховния касационен съд срещу
По темата
решението на висшите магистрати да не регистрират партията. 
 
"Считаме решението за нищожно, евентуално за незаконосъобразно поради противоречие с материалния закон, противоречие със съдопроизводствените правила и необосновано", посочват от ДОСТ.  Те говорят за "липса на субективна безпристрастност у съдията-докладчик по разглеждане на заявлението".

Съдът отказа регистрация на ДОСТ в края на миналата седмица. Сред аргументите беше това, че „официалното наименование на партията е „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“. Получава се абревиатурата „ДОСТ“. Dost на турски означава „приятел“… молителят напълно съзнателно е искал съкращението от наименованието на политическата партия да образува точно тази”.

Според съда на митинг, където абревиатурата на партията се скандира многократно от нейните привърженици, ще е налице публична проява на чужд език. „Буквата на закона няма да е нарушена, доколкото наименованието на партията е „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“, но духът ще е накърнен”, отбелязват от СГС.

По темата„В устава на ПП „ДОСТ“ не се съдържа и намек, че това ще е партия на етническа, расова или верска основа, но съдейки по „заиграването “ с абревиатурата, най-вероятно партията ще действа ако не на верска или расова, то поне на етническа основа”, пише в мотивите на съда. 

Припомнете си подробности.