Той се укриваше повече от 130 дни след инцидента

Емил Първанов–Ембака излиза от ареста. Софийският апелативен съд измени мярката му за неотклонение от "задържане под стража" на "подписка". Емил Първанов е обвинен за убийството на строителния работник Николай Чивиев на магистрала „Струма”. 

Междувременно Нова научи, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпореди проверка на цялото разследване, на действията на прокурора по случая, както и на всички разследвания на същия прокорур - Георги Качорев от Окръжната прокуратура в Благоевград. 

Засега не се изказват съмнения за корупция, но пропускът на прокурора по Ембака налага той да бъде проверен.

По темата

Инцидентът стана през лятото на миналата година по време на изграждането на част от аутобана. Чивиев направил забележка на мъже, навлезли с автомобил в забранена зона, в която тече строителството. Заради това Чивиев беше нападнат и пребит до смърт. За подобен вид престъпления законът предвижда до 20 години затвор.

Обвиненият за убийството Емил Първанов-Ембака е криминално проявен и се укриваше повече от 130 дни след инцидента. След като сам се предаде, той беше задържан и изпратен в ареста. Две трети от времето, в което той е трябвало да бъде зад решетките, Първанов е бил болницата на затвора заради проблеми с гръбнака.

Ембака има неприключило досъдебно производство в Софийския районен съд за старо провинение. Обвинението е за закана за убийство. Съдът е искал задържане под стража – това е основание за неосвобождаването му, т.е. няма да го пуснат от следствения арест.

В момента се намира в затворническа болница в София, защото твърди, че е болен.

Софийската районна прокуратура му повдигна днес обвинение за подбуждане към палеж, но засега говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова няма повече информация за кого е бил предназначен палежът и по каква причина.

На това основание има още едно задържане за 72 часа.

До една седмица прокуратурата ще му повдигне обвинение за убийството на магистрала „Струма”.