Материалите са 81 тома, ще се разпитват 169 свидетели и 16 вещи лица

В навечерието на четвъртата годишнина от атентата на бургаското летище "Сарафово", прокуратурата внесе обвинителен акт срещу канадеца Хасан Хасан и австралиеца Мелиад Фара. Делото ще се гледа задочно в Специализирания наказателен съд. Материалите са 81 тома, ще се разпитват 169 свидетели и 16 вещи лица. 

По темата

Припомняме, че на 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище „Сарафово” в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

През 2013 г. за свързани с атентата бяха идентифицирани австрийският гражданин Мелиад Фара и канадският гражданин Хасан Хасан.

През 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата има нови разкрития, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно. Става ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец.

"Ливанската връзка" се допълва от другите двама установени атентатори от Сарафово – Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство.

Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет.

Излезе и информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от "Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище. Именно Фара свързва терористите с военното крило на "Хизбула".