Церемонията премина при засилени мерки за сигурност

При засилени мерки за сигурност премина възпоменателната церемония в памет на жертвите при атентата на летището в Бургас.

По темата

Сигурността бе осигурена от снайперисти и полиция. Свещ в памет на всеки от загиналите запалиха близки и роднини, а точно в 17,23 когато преди 4 години взривът на летище „Сарафово” отне шест невинни живота,  настъпи едноминутно мълчание. 

На 18 юли 2012 година, при атаката загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на взривения автобус и извършителят на атентата.   

Четири години по-късно - вече има обвинени. Те, обаче, ще бъдат съдени задочно.  В 80 тома са събрани над 20 хил. страници от разпитите на над 170 свидетели и данните от над 100-те експертизи. Двама са  установените атентатори – Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство.

Те, обаче, ще бъдат съдени задочно, защото властите все още ги издирват. По техни сметки са превеждани суми от свързани с военното крило на "Хизбула", а парите са теглени с международни дебитни карти от банкомати в Несебър.

„И двамата обвинени в помагачество към тероризъм тоест и двамата са обвинени в извършване на действия,с които са подпомогнали извършителя,който е загинал да осъществи терористичният акт”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.