Брюксел определи като неприемливи предприетите мерки в страната

Европа на нокти след въведеното в Турция извънредно положение. Брюксел определи като неприемливи предприетите мерки срещу медиите, образователната и съдебната система.

Извънредното положение дава на президента Ердоган извънредни пълномощия за следващите три месеца. Той ще може да издава укази и без одобрението на парламента. 

По темата

Властите ще могат да удължават времето за задържане под стража на заподозрени и да налагат полицейски час. Мерките предвиждат забрана за протести и по-голям контрол върху медиите. Ход, който предизвика гнева на Европа.  

Новината, че по време на извънредното положение Турция няма да спазва Европейската конвенция за защита правата на човека предизвика остри реакции от Европейския съюз.

„Няма извинение, ако легитимните институции реагират по начин, който не зачита правилата на закона, фундаменталните свободи и права, както и правото на свободен съдебен процес”, заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Тя беше категорична, че мерките срещу свободата и демокрацията са неприемливи.

В интервю за Ройтерс президентът Реджеп Ердоган призна, че е имало значителни пропуски в работата на разузнаването преди опита за военен преврат. Той обеща бързо да преструктурира въоръжените сили.

„В много кратки срокове ще се появи нова структура. С нея във въоръжените сили ще се влее свежа кръв. Смятам, че след всичко, което се случи, трябва да извлечем много важни поуки”, заяви той.

Президентът Ердоган каза, че са били допуснати сериозни пропуски в разузнаването, но вече са взети мерки това да не се повтори.

Турция отново потвърди, че смята да върне смъртното наказание, а в отговор висш представител на Евросъюза намекна, че това може да доведе до прекратяване на преговорите за членство на Анкара в Общността.

Междувременно Турция поиска от своите граждани, които живеят в чужбина, да доносничат. Призивът е всички да съобщават за хора и организации, подкрепящи сочения за организатор на преврата духовник Фетулах Гюлен. Според шведското радио хората трябва да се обаждат на телефонен номер в Турция, който бил в президентския дворец в Анкара.