Трябва да си направим изводите от това какво става в Европа, подчерта Йордан Божилов

„Трябва да си направим изводите от това какво става в Европа”, коментира в студиото на „Събуди се” Йордан Божилов, председател  "Софийски форум за сигурност" . 

По темата

Седмица след кървавата атака в Ница, при която бяха убити 84 души и само дни след като младеж нападна и уби няколко души във влак в Германия, в петък вечерта 18-годишен германец от ирански произход отне живота на 9 души в Мюнхен. 

„За мен проблемът е, че европейските общества имат почвата, която създава радикалисти. Става дума за проблеми, свързани със социална несигурност. Всички атентатори досега са с двойно гражданство, тоест говорим за групи хора, които не са се интегрирали”, каза още той. 

 „Ние в последно време говорим не толкова за радикален ислям в Европа, колкото за ислямизацията на радикализма. Вече мотивирани да се противопоставят на обществото, тези хора просто намират в исляма една идеология и обяснение на това, което ще извършат” , добави експертът по сигурността. „Ние трябва да проучим обществата си, трябва да разберем защо хората, особено младите, се радикализират” , подчерта той. 

„Аз не съм сигурна, че в момента можем да говорим за пропуски на службите”,  коментира репортерът на Новините на NOVA Марина Стоименова, която преди дни се върна от Ница. 

„Преди можехме да говорим за пропуски на службите – за терористичните атаки като тези в Париж и Брюксел, които бяха подготвени от ИДИЛ. В момента говорим за млади хора, които очевидно имат някакви проблеми. Те просто излизат убиват няколко души и едва след това евентуално ИДИЛ ги припознава”, коментира тя. 

„Нападателят от Ница не е имал никакви връзки с радикални организации. През последните две  седмици той просто е влязъл в няколко сайта, но той е пиел, пушил, не е посещавал джамия”, обясни Марина Стоименова.  "Най-опасното е, че службите не могат да следят всеки човек, който има някакъв проблем", подчерта тя.