Корупцията се сочи като най-сериозен проблем на съдебната система

72% от българите признават, че не са запознати със съдебната реформа. Липсва убеждението, че реформата и самоуправлението в съда водят към преодоляване на корупцията. Това сочат данните от проучване на „Галъп”. 

По темата

Именно корупцията се сочи като най-сериозен проблем на съдебната система (33%). За 29% пък решаващи са квалификацията и морала на съдии и прокурори. 16% намират за най-сериозен проблем политическата намеса в съдебната система. Бързината на делата се посочва от 10% от включилите се в изследването, а реформата в прокуратурата и самоуправлението в съда са на последно място. Всичко това означава, че детайлите на съдебната реформа са останали по-скоро на ниво експертност и не са достигнали до широката общественост.

Повече от една пета от българите свидетелстват, че в последните две години срещу тях е било извършвано действие, което смятат за престъпно. Най-висок е процентът в София в сравнение с по-малките населени места.

Помолени да избират измежду възможни причини за високите нива на битова престъпност, включилите се в изследването поставят на първо място леките наказания, които се налагат от съдилищата – 28%. Следват проблеми на МВР и полицията, както и бавното правосъдие. На последно място се поставя неефективната работа на прокуратурата със 7%.

Проличават и редица други проблеми на съдебната система, като липса на бързина и непрозрачност, макар че обществото явно си дава сметка и за потенциалната претовареност на системата. Масово се изтъкват потенциалните зависимости на системата от бизнеса и политиците. Именно независимостта на съдебната система проличава като масово желание.

Проблемът с бавното правосъдие изпъква и при тестването на някои ценностни противоречия. 53% се съгласяват, че ако делата са прекалено дълги, това обезсмисля крайния резултат. 44% пък споделят мнението, че няма значение колко продължават делата, важното е крайният резултат да е справедлив.

Междувременно 17% възприемат, че прокуратурата трябва да защитава интересите на държавата, а 76% - интересите на гражданите. В същото време 80% смятат, че проблемите на прокуратурата могат да бъдат решени с повече контрол, а 16% - с повече самостоятелност.