Допускам, че Борисов си прави кампания, коментира още той

„Премиерът Борисов очедивно е притеснен. Вчерашното му изказване издава страх. Той е уплашен от такъв тип кандидатура. Но на България не ѝ трябват избори, които просто да преброят симпатизантите на левицата и на десницата”, заяви в студиото на „Здравей, България” Георги Първанов. Това става ден след като БСП обяви шест от имената, с които сяда на преговори с останалите партии за кандидатпрезидентска двойка. Първанов добави, че от АБВ също ще излязат със свои кандидатури на преговорите.

По темата

Генерал Румен Радев - все по-възможна номинация на левицата и част от партиите в центъра за президентските избори, стана ясно от думите на Георги Първанов. Генералът, който оглавяваше военно-въздушните ни сили, подаде оставка преди два дни. 

„Аз го направих генерал. Ген. Румен Радев е летец, с високо образование, има специализации. Той е геренал на духа, не просто на службата. Радев е по-обединителна фигура, отколкото който и да е политик”, коментира той.

„Трябва да избираме между критериите дали един политик е избираем и дали той би бил добър президент”, категоричен е Първанов.

И добави, че дори и да влязат с определени имена на преговорите, не е изключено да се появи друга обединителна фигура, подходяща за кандидат-президент.

„Аз много държа кандидатът за президент да има тежката дума при определяне на вицепрезидента, при определяне на шефа на генщаба, тоесто той да си прави една истинска кампания. Да се утвърждава като една самостоятелна фигура с характер, с воля, какъвто трябва да има един президент”, коментира още Първанов.

Според него е очевидно, че „ГЕРБ ще играят самостоятелно”.

„Ще имаме вариант не само на левицата, но и на центъра. Подписваме споразумение с „Гергьовден” за подкрепа на кандидат-президента”, каза още той.

„Допускам, че Борисов си прави кампания. Мога да преценя кое е част от пиар кампания. Става дума за подкрепа на футболни клубове. Те носят гласове за изборите”, коментира още Първанов.

И заяви отново: „Президентът е обединител на нацията”.

На въпрос дали са възможни предварителни парламентарни избори малко след президентските, Първанов заяви: „Ако ГЕРБ загуби, но от това не следва автоматично необходимостта от предсрочни избори, но във всеки случай ще се разбере, че има промяна в настроението на избирателите".

Целия разговор гледайте във видеото.