Вижте кога сме се представили най-добре на Олимпиада

Месецът на Олимпийските игри завърши със зрелищна церемония в Рио де Жанейро.

Заради спиране на тока имаше риск зрелищното закриване на Игрите да се провали. В крайна сметка хилядите посетители на най-големия спортен форум успяха да видят и финала му. 

Повече от 11 000 спортисти опитаха да се преборят за отличия за страните си. Равносметката показва, че с най-много медали от Олимпиадата си тръгват САЩ -  общо 121. На второ място е Китай - със 70 отличия, а трети са британците - с 67 златни, сребърни и бронзови медала. 

България си тръгна с три отличия.

Първото отличие за България от Олимпиадата донесе Елица Янкова - с бронзов медал в борбата. Вторият поред и най-големия по тежест медал в България донесе Мирела Демирева - сребро в скока на височина. Това е първото отличие по лека атлетика на Олимпиада след постижението на Тереза Маринова през 2000 година в Сидни.

По темата

Щастието в бронз на тази Олимпиада беше от „златните момичета”. Финесът на петте грации, четири от тях на тепиха за последно, донесе сълзи - заради тръпката да победиш, преди да се откажеш от спорта. За гимнастичките следва малко наслада от победата и малко носталгия по тренировките. А за България остават благодарностите, че сме се справили по-добре от Лондон преди 4 години. 

Освен медалистите, още няколко от спортистите ни развълнуваха България.

Ивет Лалова - лекоатлетката ни се класира на осмо място на финала на 200 метра. Тя участва за втори път на такъв олимпийски финал, след Атина през 2004 година, когато стана пета.

Десетото място в скока на височина беше за Тихомир Иванов. Той изравни личния си рекорд от 2 метра и 29 сантиметра.

Първият ни състезател по фехтовка, който въобще се явява на олимпийски игри от 28 години насам е Панчо Пасков. В Рио той изненада всички, като на 16-ина финалите победи сегашния световен шампион Алексей Якименко.

С трите си медала от Рио, България стана 65-та от общо 207 отбора, участвали на Олимпийските игри.

Това е далеч от най-добрия ни период, когато на Олимпиадата в Москва през 1980 г. Страната ни става трета с 41 медала!