Надежда Ванкова живее в град Асколи Пичено

Цяла нощ имаше трусове, видях, че последното регистрирано земетресение е от около 8 часа сутринта”, разказа пред NOVA българката Надежда Ванкова, която живее в италианския град Асколи Пичено. 

По темата

„Изчаках да премине земетресението в леглото. Съпругът ми веднага се облече и излезе, за да разбере какво става. След най-силното земетресение, имаше още две с магнитуд над 5 по Рихтер”, разказа още Ванкова. 

„Леглото се разтърси и видяхме как светлините в самата стая също се разместиха. Но не беше чак толкова силно колкото в малките градчета. Също така афтършокът, който имаше може би 1 час след земетресението, също го усетихме”, разказа Вера Иванова, друга българка преживяла ужаса на земетресението. 

Десетки са загиналите и ранените заради земетресението с магнитуд от 6,2 по Рихтер, което тази нощ разтърси централната част от Италия. 

Tрусът е регистриран около 04:36 часа българско време и е усетен в много населени места в централната част на Италия, включително и в столицата и дори в  Неапол, който се намира на 400 км от епицентъра.  Зоната около епицентъра е гъсто населена, а заради августовските ваканции има и допълнително повече население както и голям брой деца, прекарващи ваканциите при роднините си.