Алпинистът беше блъснат от кола на Кресненското дефиле

Боян Петров излезе от медикаментозна кома. Той е в съзнание, контактен е и диша самостоятелно, съобщиха от ВМА за NOVA. 

Състоянието му остава тежко, той е с политравма, като водещи са гръдната и черепно-мозъчна травма.

По темата

Желанието си за живот Боян Петров доказва за пореден път.

„Той явно има уникален организъм, защото само няколко часа, след като спряхме медикаментите, вече беше буден, контактен, адекватен, в момента вече диша сам, спокоен е. Гладен е, което за мен е много хубав признак”, заяви Евелина Одисеева, началник на клиниката по анестезиология във ВМА.

В края на седмицата му предстои операция на подбедрицата. Приятелите му обаче са убедени, че това е поредната битка, която ще спечели.

Въпреки диабета, с който се бори, Боян Петров не се спира пред нищо. Развява българския флаг на някои от най-високите и опасни върхове в света. Опасни се оказват обаче не те, а друго – отново познато място за него му и приятелите му.

„Това не е непознато място, а и Боян и Андрей там са си карали дипломните работи, там са работели с години”, коментира Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Според техни колеги, те са били там за теренни проучвания по проекта за разширението на магистрала „Струма”. През последните няколко месеца еколозите и държавата в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура” работят заедно по този проект и търсят консенсус. Последното пътуване обаче не е било съвместно.

„Доколкото предполагам, те са търсили и са отбелязвали местата, на които да се изпълнят определени мерки в тази посока”, обясни Ковачев.

И двамата пострадали не помнят инцидента, Андрей Ковачев дори е бил с пълна амнезия.

„Днес сутринта лека полека започна да си спомня сцени от транспорта, от това което се е случвало”, обясни Евелина Одисеева.

„Докато нещата не бъдат приключени, винаги ще има притеснение, не само от мен, а и от мои колеги, а и хора, които дори не ги познават. Аз видях, Facebook е залят със съобщения, с пожелания за бързо оздравяване и смятам, че наистина това ще се случи, дай Боже скоро, дай Боже да се върнат с нови сили в редиците ни”, заяви Петко Ковачев.

А междувременно, днес румънската, причинила катастрофата, беше разпитана в благоевградския съд. Тя не е прекарала нощта в ареста. Съдиите я оставили без белезници, защото има две малки деца, за които нямало кой да се грижи.

Днес семейството ѝ мълчаливо чакаше в коридорите на съда решението на българските магистрати. А то е - 5 000 лева гаранция, докато процесът тече. Обвинението е за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост.