Очаква се той да доставя чиста питейна вода до 45 000 души

"Започваме строителството на втори язовир за питейно водоснабдяване", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при подписването на договора за изграждането на язовир "Луда Яна". Избраният изпълнител е консорциум „Щрабаг – Станилов“, като от негова страна подпис под документацията положи инж. Йохан Пьолцл.

Проектът е на стойност 56 млн. лв. Язовирът ще доставя чиста питейна вода до 45 000 души, както в община Панагюрище, така и в други общини от област Пазарджик. Общият му обем ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м.

ВИЖТЕ КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ЯЗОВИРЪТ

"По план строителството ще продължи 900 дни. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на строителството ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършване на обекта ще има 30 постоянни служители", коментира Павлова.

Припомняме, че строителството на „Лудя Яна“ започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След извършено задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения ще бъдат разрушени и изградени наново.

„До дни ще подпишем и договора за ремонт на стената на яз. „Студена“, който водоснабдява Перник. Грехота е в 21 век да имаме населени места на воден режим или без достъп до чиста питейна вода“, каза още министър Павлова.