Първото заседание ще е на 12 декември

Ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард ще се яви пред съда по аферата "Тапи" на 12 декември, обяви френски съд, цитиран от БТА и Ройтерс.

По темата

Най-висшият апелативен съд на Франция отхвърли жалбата на Лагард срещу съдебна заповед от декември миналата година, която я задължи да се яви пред Съда на републиката - специален трибунал, който съди министри за престъпления, извършени през мандата им.

Процесът ще продължи до 20 декември и ще бъде едва петият в историята на трибунала, който е съставен от трима съдии и шестима законодатели от долната и горната камара на парламента.

През 2008 година арбитраж реши, че на бизнесмена Бернар Тапи трябва да бъдат изплатени 404 млн. евро обезщетение заради щети, които е понесъл при продажбата на компанията "Адидас". В този период Лагард бе министър на икономиката на Франция и оглавяваното от нея ведомство потвърди арбитражното решение.

Заради подозрения в измама обаче наказателен съд анулира този арбитраж, обвинявайки Тапи и още петима души в организирана измама. Лагард е обвинена в небрежност. През декември миналата година специален съд постанови да бъде съдена, но тя обжалва решението. Касационният съд днес отхвърли тази жалба.