Няколко села може да бъдат откъснати заради липсващ път

Няколко села в Родопите може да останат откъснати от света заради свлачища. Най-сериозен е проблемът за три села, които се намират над Асеновата крепост. Там се активизира едно от най-големите свлачища у нас.

Това е основният път, който води към трите села Яврово, Лясково и Добралък. Оказа се, че зейналите пукнатини са в участък, който е бил ремонтиран само преди шест години за стотици хиляди левове от Европа. Сега има реална опасност свлачището отново да погълне асфалта и да откъсне трите населени места.

Ремонтът на отсечката е струвал над 800 000 лева, дадени от Европа. 

По темата

„Явно пак усвояване на средства по някаква програма. Ето го резултата”, показва ни Мария Иванова.

„Сега, като почне да вали по-често, и това ще падне. Това го няма никъде по света”, казва Христо Данов.

Едното платно вече е в дерето, а асфалът е отнесен. Хората в трите родопски села се страхуват, че ще се повтори ситуацията от миналото лято, когато с месеци останаха изолирани от света.

„Цяло лято аз пътувах дотук с кола и оттук - надолу - пеша, защото отивам на работа и се връщам. Хората останаха горе без хляб. Какво да ви кажа? Жалка работа”, добави Христо Данов.

В село Лясково 90% от хората са възрастни и самотни. Община Асеновград е поискала спешно пари от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Има изготвен проект и фирма-изпълнител. И трябват нови 800 хиляди лева.

„Готови сме веднага, в момента, в който междуведомствената комисия вземе решение да започнем веднага строителството”, коментира Мария Вълканова, зам.-кмет на Община Асеновград.

Последните дъждове отнесоха и част от основния път между селата Ситово и Лилково. Засега опасният участък е обезопасен с табели, но не е затворен. Колите се движат в едното платно.

Сега хората в засегнатите родопски села се молят само за едно - държавата да побърза преди дъждовете да отнесат пътищата им.

Репортер: Благой Бекриев