73% от стопаните изпитват задоволство от активното си всекидневие

Собствениците на кучета са по-здрави и се радват на по-добра форма от хората без питомци, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Анкетата е обхванала 2000 стопани на кучета. Допитването показва, че хората, които притежават куче, се разхождат или тичат заедно с него в градината или парка средно 74 минути дневно. За сравнение - хората без питомци се движат активно едва 18 минути на ден. За разходки на четириногите си другари стопаните отделят 351 часа годишно.

ЗА ЛЮБОВТА МЕЖДУ КУЧЕТО И ЧОВЕКА "ГОВОРЯТ" СНИМКИТЕ НИ

Извеждайки кучетата си, собствениците им изминават пеша за една година разстояние, равняващо се на над 1750 километра. За сравнение, изминатото годишно разстояние пеша от хората, които не притежават питомци, е едва 585 километра.

Проучването показва още, че собствениците на кучета като цяло са по-активни от останалите. Освен всекидневните разходки с питомците, те са по-склонни да вървят пеша, отколкото да се придвижват транспорт и да се изкачват по стълби, вместо да ползват асансьор.

От допитването става ясно също, че 73% от стопаните на кучета изпитват задоволство от активното си всекидневие. Голяма част от тях споделят, че откакто имат питомец, се чувстват в по-добра форма, по-здрави и по-енергични.

Един на всеки трима стопани казва, че разходката с кучето му позволява да противодейства на стреса след работа. Една четвърт от собствениците споделят, че заниманията на открито с питомците им помагат да избягат от натоварените си графици.

Проучването показва още, че 10% от анкетираните използват разходките с кучето като повод да се измъкнат от мрънкащ партньор. Един на всеки 20 участници в допитването се възползва от тях, за да поговори по телефона с родителите си. Според 17% от собствениците на кучета разходките с питомците им дават възможност да си осигурят време без технологични придобивки. Една пета от анкетираните споделят, че се радват на срещите с други собственици на кучета.