Има места, които просто трябва да посетите

Банско е най-евтиният ски курорт в Европа и Северна Америка за седма поредна година. Това сочи престижен доклад на британския Пост Офис, според който най-изгодните зимни дестинации за тази година са в Източна Европа.

Ако решим да посетим Банско, лифтът, екипировката, ски-училището, както и храната и напитките, това ще ни струва 600 лева за шест дни.

Второто място е отредено за словенския курорт Кранска Гора, където същите екстри излизат около 740 лева.

Може би ще се изненадате като разберете, че италианските и австрийските курорти също предлагат изгодни цени. В Италия цените дори са леко паднали в сравнение с миналия сезон.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАТ КУРОРТИТЕ, КОИТО ПРОСТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ 

Италианските курорти Сестриере (пакет 780 лева) и Ливиньо (800 лева) са на трето и четвърто място, следвани от Елмау в Австрия за 885 лева.

Във Венген пакетната цена е 1614 лева.

Курортът Саас Фее, който се намира в Австрийските Алпи, предлага изкусителна оферта тази

По темата

зима – 80-процентно намаление на ски-пас за целия сезон. Ако 99 999 души резервират предварително, картата излиза 400 лева. До 27 ноември ски ентусиастите могат да вземат своята намалена карта онлайн на сайта we-make-it-happen.ch. Ако обаче желаещите са по-малко от 99 999, картата ще струва близо 1900 лева.

В Австрия повечето курорти са сравнително евтини, с цени между 500 и 520 лева за шест дни в пиковия сезон. Най-скъп в страната е Ишгл-Силврета, където цената е 550 лева.

Междувременно, от Швейцария има добри новини. Над 70% от ски курортите там оставиха същите цени като миналата година, като някой дори пуснаха намаления. Изключение е Давос, който става все по-скъп.

Международни проучвания показват, че швейцарските дестинации за зимни спортове се отличават от другите европейски курорти по отношение безопасността на пистите, природата, и семейния уют, който предоставят.

В Еврозоната най-скъпо излиза почивката във Франция. Шестдневна карта за възрастен е средно 531 лева.

Една от най-харесваните дестинации там е Шамони. Дългите черни писти и забележителната природа са магнит за ски експертите. Главозамайващата гледка е гарантирана от Мон Блан – най-високата планина в Западна Европа. А в селището витае типичната алпийска атмосфера.

Шестдневна карта струва 480 лева. Пистите са 115 километра.

Монтероза ски в Италия също е сред желаните курорти - тази девствена област се намира под могъщия масив Монтероза, който достига 4364 метра и разделя Италия от Швейцария (Зермат е от другата страна). Монтероса ски се простира на три долини. Във всяка една от тях има по един малък курорт – Камполук на запад, Гресоней в центъра и Аланя на изток. Карта за лифта за 6 дни е 440 евро. Пистите са 73 км.

Редактор: Гергана Тенева