В Бояново протестираха срещу изграждането на лагер за мигранти

Ямболското село Бояново въстана срещу плановете бивши казарми да бъдат превърнати в центрове за настаняване на бежанци. Недоволните заплашиха дори да блокират международния път към Турция. По-късно обаче уточниха, че няма да го направят.

В бъдещия център за мигранти ще бъдат разположени 52 фургона на площ от около 260 декара. Сградите в бившите военни имоти са почти напълно порутени. Лагерът ще бъде за временно настаняване, от затворен тип.

Макар и съоръжението да не е в центъра на селото, местните жители са категорични - не искат бежанци в района.

В Бояново живеят около 700 души, предимно възрастни хора. Ако се настанят бежанци, там ще има постоянна и засилена полицейска охрана. 

По уверение на властите това ще се случи, но общежитието ще бъде максимум за около 300 души, а не за 2000, както предполагат протестиращите. Те се опасяват, че става въпрос за политически мигранти, които са изключително опасни.

В района все още има засилено полицейско присъствие, въпреки края на едночасовия протест.

Ако бъде отворено общежитието, местните се заканиха, че ще се стигне до гражданско неподчинение и ще затворят пътя към Турция.

Заради напрежението късно снощи вътрешният министър Румяна Бъчварова разговаря с кмета на Бояново и областния управител на Ямбол. Тя ги е уверила, че ще бъдат взети всички мерки за безопасност на хората в района. В Малко Търново днес тя коментира, че протестите са част от предизборна кампания.

От Нови Пазар премиерът Бойко Борисов помоли демонстрантите да не си играят със страховете на хората.

Репортер: Мартин Георгиев