Всяко друго действие би изглеждало като „опит за преиграване”, казват от службата

„Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО, като несъдържащи опасност и неизискващи намеса”. Това заявиха от НСО по повод скандала с ябълката.

По темата

В нощта на изборите журналистката Илияна Беновска подхвърли ябълка на новоизбрания президент. В общественото пространство заваляха обвинения срещу НСО, че не са си свършили работата.

„Контекстът на ситуацията, на която се придава характер на непосредствено посегателство срещу г-н Румен Радев,(...), е съвършено ясен”, се казва в съобщението на НСО. „Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно (...) В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО, би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване”.

Освен това от НСО заявяват, че охраната в НДК в нощта на изборите е била съставена от опитни и достатъчно на брой служители.

Приложени са предвидените в закона средства и способи за контрол - охранително-технически, радиационен, химически и санитарно-хигиенен контрол.

Акредитираните журналисти, гостите, техническият персонал и всички други длъжностни лица с право на достъп до зала 3 на НДК, използвана от международния пресцентър, са преминали през предварителна щателна проверка, включително на пренасяния личен багаж и други вещи. При проверката не са открити общоопасни средства или предмети, които биха създали реална опасност за сигурността. Хранителните продукти, като плодове и зеленчуци и други вещи за лична употреба, не са вещи, които НСО има право временно да задържа в рамките на мерките за безопасност”, се казва в съобщението на НСО.