Шествията и в двата града преминаха без инциденти

Страх от болести и зарази, пренасяни от мигранти, изкара на улицата жителите на Харманли и Варна.

Стотици харманлийци преминаха в мирно шествие от центъра на града до бежанския център, където през последните дни са регистрирани няколко случая на остри инфекциозни заболявания.

По темата

От началото на годината официалните случаи на краста в бежанския център са 64. Вече е издадена и заповед на министъра на здравеопазването за извънредни прегледи.

След като два пъти вече харманлийци поискаха ограничаване на свободното движение на чужденците в града и получиха обещания, които не бяха изпълнени, днес те настояха за тоталното затваряне на лагера. Те поискаха всички бежанци да бъдат изведени в лагери край границата, а афганистанците да бъдат върнати незабавно в родината си. 

Шествието премина по международния път за Турция и стигна до бежанския център. А там протестиращите дадоха срок от три дни, за да започнат промени към закриване му. В противен случай предстояло гражданско неподчинение и блокиране на магистрали.

Неделният протест приключи мирно и без инциденти, а през целия ден мигрантите останаха затворени в бежанския център.

Протестът във Варна

Близо 100 души излязоха на протест срещу нелегалните имигранти и във Варна. Всички поискаха границата да се пази с военна сила, както и отмяна на вече издадени статути на бежанци. Да подкрепят недоволните в морския град пристигнаха и известни лица от шоубизнеса.

Протестиращите поискаха строги наказания за каналджиите на нелегални мигранти и по-добри условия за граничарите.

На протеста дойде и прочулият се като „ловец на бежанци” Динко от Ямбол. Хората обаче му се видяха малко.

На протеста се чуха призиви за анулиране на вече издадени статути на бежанци.

Репортери: Димитър Иванов/Искра Урумова