"Обвинението срещу мен е смешно", каза военният министър в оставка

Обвиниха и военния министър в оставка Николай Ненчев в престъпление по служба във връзка с договорите за ремонт на МиГ-29 в Полша. Според прокуратурата щетата, нанесена от действията му, е за над 3,5 милиона евро.

Големият проблем е, че Ненчев е разпоредил договорът за поддръжка на МиГ-овете с руската компания да бъде заключен в каса и да не се изпълнява, допълват от прокуратурата. Той заповядал на заместничката си Йосифова да ги заключи в касата и да ги пази от 5 май до 9 септември 2015 г., уточни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Въпреки наличието на договор, Ненчев е сключил сделка за ремонт на двигателите с Полша. Така е ощетил както България, така и руската компания.

Според прокуратурата от действията на министъра са „настъпили значителни вредни последици за Българската армия”, през 2015 година са намалели летателните часове на пилотите от ВСС до 33 часа за година, въпреки че стандарта на НАТО е от 180 летателни часа или минимум 80 за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти заради малкото тренировки. Намалял е и броят на подготвения летателен състав. Летците, носещи бойно дежурство по Air Policing, са били свърхнатоварени. Не е била възможна и подготовката на млади летци на МиГ-29.

Не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС.

Николай Ненчев се яви в следствието с Радан Кънев, който е негов адвокат.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

"Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Абсолютно съм сигурен във всичко онова, което съм правил през тези години. Обвинението ми е малко странно, дори да не кажа смешно, че съм накърнил интересите на РСК МиГ", твърди министърът в оставка.

Радан Кънев от своя страна посочи, че днес единствено е повдигнато обвинението, а не са били предявени материалите. 

Ненчев е с мярка за неотклонение "подписка".