Обществената поръчка за наемането им е пусната от кмета на града през октомври

Защо Община Видин е готова да даде над 200 000 лева за девет принтера? И то за да ги наеме за четири години, а не да ги купи. Устройствата са мултифункционални и имат много екстри.

Обществената поръчка за наемането им е пусната от кмета Огнян Цеков през октомври, въпреки че общината има дългове от над 5 млн. лева.

Спечелилата фирма ще трябва да инсталира и поддържа осем черно-бели и едно цветно устройства в продължение на четири години. За всичко това ще бъдат дадени общо 204 000 лева с ДДС.

„Това е необходимо, за да се осигури оперативната работа на общинската администрация. Аз като кмет на Община Видин взимам управленско решение, това е моята длъжност”, обясни пред камерата на NOVA градоначалникът.

По сметки на общината за извършването на година ѝ трябват тези 600 000 черно-бели и 90 000 цветни копия. Част от общинските съветници във Видин бяха изненадани от обявената обществена поръчка.

Най-бедната община дава над 200 000 лева за наем на принтери

„Когато закупиш нещо, това е еднократен акт. Когато го наемаш за дълъг период обаче, следват четири години плащания, след което пак се стига до обществени поръчки. Ние всички сме виждали докъде се стига след това. Видинчани помним как завърши управлението на ГЕРБ последния път – след четвъртата година дори светофарите и детските градини не работеха”, заяви за „Здравей, България” Георги Георгиев, председател на гражданско сдружение „Боец”.

Проверка на NOVA на пазара показа, че едно устройство с такива функции струва 6000 лева. И то не под наем, а за закупуване. Поддръжката му на година е около 10 000 лева. Простата сметка показва, че за четири години тези девет машини струват общо 94 000 лева. И биха останали собственост на общината, за разлика от наетите принтери за 204 000 лева.

„Въпросът не е дали общината има нужда от тези принтери или не. Трябва да се намери най-доброто решение и да не се изразходват средства, които могат да отидат на друго място. Тоест, може по закон всичко да е изрядно, но не е морално, когато в общината тече покривът. Нека да изразходваме така нашите данъци, че да бъде добре за всички, а не за определена група”, обясни гражданка на Видин.

"Това е най-правилният начин да се намери верният път до всяка обществена поръчка. Не смятаме, че се е случило нещо нередно. За девет мултифункционални устройства таванът на сделката е съпоставим с поръчките на други общини”, коментира за „Здравей, България” Валери Василев, общински съветник от ГЕРБ.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Биляна Борисова