То е във връзка с обществена поръчка за изработване на облекла за военните

Военният министър в оставка Николай Ненчев може да се сдобие с второ обвинение. Той е призован в петък във военно-окръжна прокуратура. Очаква се обвинението да е във връзка с обществена поръчка за изработване на облекла за военните. 

По темата

През април тази година военните прокурори обвиниха тогавашния директор на дирекция „Инвестиции в отбраната” в Министерство на отбраната Венислав Цанов за престъпление по служба заради облеклото на военнослужещите.

Според прокурорите Цанов не изпълнил служебните си задължения и не издал решение за обявяване на класирането на участниците и не сключил споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата.

Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, министерството е сключило договор с друго дружество, от което за ведомството е настъпила вреда в размер на близо 260 000 лева.

Дни преди Цанов да се сдобие с обвинение самият Ненчев беше на разпит във военната прокуратура. Тогава той самият каза, че се извършва проверка и не е открито нищо обезпокоително. Той каза, че става въпрос за досъдебно производство. Процедурата е започнала през 2014 г. преди да стане министър на отбраната.

Припомняме, че тази седмица военният министър в оставка вече получи едно обвинение във връзка с договорите за ремонт на МиГ-29 в Полша. Според прокуратурата щетата, нанесена от действията му, е за над 3,5 милиона евро.