Народното събрание гласува на второ четене бюджета за ДОО за догодина

Народните представители отхвърлиха предложението минималната пенсия да стане 300 лева, което беше предложение на Патриотичния фронт.

Това предложение буквално задуши всички останали дискусии около иначе сложните финанси на бюджетите на ДОО и НЗОК.

По темата

Очертаващото се повишение е само с около 5 лева. От 1 юли обаче пенсиите ще бъдат увеличени с 2,4% . Осигурителната вноска ще се повиши с 1%. А парите за здраве догодина ще бъдат 3,5 милиарда лева, тоест с 250 милиона лева повече от сегашната 2016 година. 

БЮДЖЕТ 2017: Спорове за пенсиите, приет бюджет за здравеопазване (ОБЗОР)

Пари ще се намерят, все едно откъде. Дали от незакупени фрегати, фалшиви телкове или съкратена администрация. С това убеждение Патриотичният фронт защити искането си минималната пенсия да стане 300 лева.

„Недопустимо е в 21 век, вече 27 години да се провежда абсолютно целенасочен геноцид спрямо българското население”, заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

„Хората в България не могат да чакат”, смята Красимир Каракачанов.

Според управляващите от ГЕРБ подобен скок обаче ще ореже драстично разходите в куп други социални сфери.

„Това не са политики. Това са популистки предложения с цел извличане на максимален дивидент в една предизборна кампания. Няма да допуснем едно мнозинство да изнудва”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

Разследват „фалшиви” пенсионери в Разградско

Атаката очаквано роди контраатака.

„Няма как да не изразим нашето мнение, че разликата между 800-те милиона за повишаване на пенсиите и единия милиард за саниране е, че при пенсиите няма комисионни”, заяви Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

Няма комисионни, но и няма справедливост, скочиха още противници на идеята за скок на пенсиите.

„Вие в момента предлагате минималната пенсия да е 60 лева по-ниска от пенсията на майка ми, която има 38 години трудов стаж. Това е вопиюща социална несправедливост”, заяви Радан Кънев от ДСБ.

А патриотичните идеи провокираха иронично наддаване кой с колко е готов да погали ухото на избирателя-пенсионер.

„Върви един безсмислен националсоциалистически труд. Очаквам да приемете и да правите чудеса от трудов героизъм с мъката на нашите пенсионери. Ще ви предложим, уважаеми колеги, минималната пенсия да не е по-малка от 600 лева”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

Утре в парламента се очаква да е още по-напечено, защото депутатите продължават с окончателното гласуване на държавния бюджет за догодина.