Те смятат, че могат да включат ключови фигури от сегашния кабинет

Реформаторският блок взе проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата на Румен Христов, Борислав Великов, Костадин Марков и Александър Христов от РБ. 

СНИМКИ ОТ ВРЪЧВАНЕТО НА МАНДАТА ВИЖТЕ ТУК

Припомняме, че президентът отложи връчването му в знак на съпричастност и във връзка с обявения Ден на национален траур в памет на загиналите след взривовете в село Хитрино.

„За мен е чест да ви връча този мандат и ще се радвам да бъдат положени усилия за неговото реализиране. Възлагам на парламентарната група Реформаторският блок да посочи кандидат за министър-председател”, заяви президентът Росен Плевнелиев при връчването на проучвателния мандат на Реформаторския блок. 

„Отговорността върху нашите плещи е огромна. Автентичната Десница не е получавала мандат от 19 години. Ние ще подходим изключително отговорно спрямо предстоящите преговори, преди всичко с ГЕРБ. Очакваме да проведем разговорите с останалите партии в удобно за тях време. Искаме разговорите да бъдат проведени и с ръководството на ГЕРБ, особено с Бойко Борисов. Смятаме, че с ГЕРБ можем да продължим заедно и занапред. Ние, от Реформаторския блок, не виждаме причини за провеждане на предсрочни избори", заяви Румен Христов, депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС. 

Той изрази надежда до следващия понеделник да бъдат проведени разговори с ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. 

Реформаторският блок: Ще проведем още едни консултации с ГЕРБ

„Нищо не пречи да предложим използването на мандата основно от ГЕРБ, с посочен министър-председател от тях, разбира се, с наше съгласие. Основна конструкция от политическа партия ГЕРБ, а защо не и с лек ремонт този кабинет да продължи да работи”, коментира по-рано в студиото на "Здравей, България" Румен Христов, депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС. 

От РБ смятат, че могат да вземат мандат с ключови фигури от сегашния кабинет.

„Този, който избира министрите, е министър-председателят. А кой ще бъде той, ще реши ГЕРБ. Ако има правителство, то може да се случи само с политическа партия ГЕРБ, която има 84 мандата. Очакваме от тях предложение за министър-председател. Може да бъде Бойко Борисов, може да бъде и друг, това те си преценяват”, каза още Христов.

Самият Борисов научи в опустошеното село Хитрино вестта, че му възлагат нови политически ангажименти. И отклони въпроса.

"Не говоря по друга тема освен тая, с цялото ми уважение към вас", заяви премиерът в оставка.

Дотук обаче многократно и Борисов, и ГЕРБ са декларирали, че не възлагат особени надежди за нов кабинет в този парламент. Но Реформаторите се заемат да ги убедят.

В БСП са убедени, че блокът няма да се справи. И отново призоваха за бързи предсрочни избори.