Двете партии си стиснаха ръцете, че кабинет в този парламент може да има

Бавни и мъчителни преговори за правителство. ГЕРБ и Реформаторският блок стиснаха ръце, че кабинет в този парламент може да има. Тепърва обаче договарят точка по точка програмата, по която той ще работи. Финален срок за разговорите няма. 

Двете партии се разбраха Реформаторите да излъчат кандидата за премиер, а от ГЕРБ да участват и със свои министри. Позицията на Патриотичния фронт засега не е ясна.

Засега има три варианта. Единият е премиер в сряда и кабинет веднага. Вторият - премиер сега, кабинет - след Нова година. Вариант три - нищо.

„Имаме ясно изразено парламентарно мнозинство за правителство, търсим пресечни точки, за да се обединим и по това ще работим в следващите часове. Премиерът обаче ще бъде излъчен от Реформаторския блок, но с консенсус”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ОЩЕ ЗА ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ГЕРБ И РЕФОРМАТОРИТЕ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Работим върху програмата. Не може да говорим за правителство и състав преди да сме уточнили, че се базираме на тази програма. Тогава ще дойде моментът да говорим за премиер и за конкретни министри”, каза от своя страна съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски.

Той бе категоричен, че съмишлениците му няма да подкрепят въвеждането на мажоритарен вот във вида, заложен в един от въпросите на референдума.

Това би нанесло огромни поражения на демокрацията. Готови сме обаче за дискусия по темата”, подчерта Зеленогорски.

Повишаването на пенсиите продължава да стои като условие за събирането на парламентарно мнозинство. Едно от новите предложения е те да бъдат повишени с 10%. 

Някои от сегашните министри в оставка вероятно ще останат на постовете си, ако се състави нов кабинет. Според неофициална информация, с която NOVA разполага, те ще са шестима.

Почти сигурно е, че сред тях няма да е екоминистърът Ивелина Василева. Слуховете "оставят" на постовете им  министъра на туризма Николина Ангелкова, енергийния - Теменужка Петкова, правосъдния Екатерина Захариева и спортния - Красен Кралев. Не са ясни нагласите на Екатерина Захариева, Зорница Русинова и Десислава Танева.

Почти със сигурност по местата си ще останат всички сегашни министри от Реформаторския блок. Това са Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева и Петър Москов. Предстои да видим дали някои от тях ще са сред кандидатите за премиерския пост. 

Видео: БГНЕС