Цветя и съболезнователни книги пред посолствата на Германия

Вълна от съпричастност в цяла Европа към жертвите на нападението на коледния базар в Берлин. В дипломатическите представителства на Германия бяха отворени съболезнователни книги.

Немската сдържаност личи и в отношението към скръбта. За разлика от реакцията, която обичайно виждаме пред посолствата при терористичен акт, там няма проява на емоционалност заради атентата снощи в Берлин. 

По темата

Почит към 12-те загинали дипломатите показват обаче с наполовина спуснати европейският и немският национален флаг. Съболезнователна телеграма изпрати премиерът в оставка Бойко Борисов с думите, че "България категорично отхвърля всяка форма на насилие и вярва, че виновниците ще понесат отговорността си“.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Атентатът роди и остри реакции от противниците на канцлера Ангела Меркел. Според тях Германия е станала мишена на терор заради нейната политика за бежанците.

В социалните мрежи името на канцлера се споменава многократно и решението й Германия да приеме бежанците по време на кризата от 2015 г. се изтъква като една от причините.

Меркел посети мястото на трагедията. Остави цветя и вписа името си в книгата за възпоминания. Въпреки че губи от популярността си заради проблеми с бежанците, тя остава най-популярният политик в Германия и продължава да защитава решението от миналата година.

"Знам, че ще бъде трудно за всички нас да приемем, ако се докаже, че извършителят е търсил защита и убежище в Германия", заяви Меркел.

Крайнодесните от Алтернатива за Германия са сред най-силно критикуващите. Въпреки че това е първият голям атентат, който вероятно е извършен от дошъл наскоро бежанец, те прогнозират още атаки. Меркел обаче се надява, че посланието й за съпротива на страха ще е по-силно.

"Не искаме да живеем със страха от парализиращото ни зло въпреки трудния момент. Ще намерим сила да живеем живота, който искаме в Германия - свободни, заедно и отворени”, заяви Ангела Меркел.