В Пирдоп излизат на протест заради затваряне на здравното заведение

Жителите на Пирдоп излизат на протест заради опасността седем общини да останат без болница. Тя обслужва 24 000 души. Екип на „Здравей, България” се срещна с част от протестиращите.

Болницата е затънала в задължения, които са над 3 милиона лева. Представено е, че тя не отговаря на медицинските стандарти. Част от персонала е принуден да излезе в болничен и отпуск.

Според протестиращите една от вероятните причини за затварянето е частната клиника, която оперира в базата на болницата. Директорът обаче отрече това и заяви, че основната причина са финансовите проблеми, които са от години назад.

„Към днешна дата община Пирдоп не е в състояние да отпусне нито един лев, защото тя е в по-лошо финансово състояние, отколкото болницата. Варианти се търсят и не сме спирали да ги търсим. Държавата за пореден път абдикира от общинското здравеопазване”, заяви кметът на Пирдоп Ангел Геров.

Той уточни, че в момента се водят разговори с трите големи предприятия, които имат желание да помогнат на болницата. Каква ще е съдбата й - тепърва ще стане ясно.