Закриват дома за медико-социални грижи "Света София"

И последните деца без родители от Дома за медико-социални грижи в София вече имат приемни семейства за Коледа. Така домът става 16-ият, който ще бъде закрит.

Това се случва благодарение на Фондация "За нашите деца", които успяват да намерят приемно семейство или осиновители за малчуганиге, останали без майчина и бащина грижа. Фондацията работи съвместно с Агенция "Закрила на детето".

По темата

104 000 лева са инвестирани в подготвката за извеждането на децата. Те са отпуснати за психолози и специалисти, които да работят с децата. Осиновени са 8 от 21 деца. При приемни родители са 6 от тях, а останалите 7 са с много тежки увреждания и са в център за настаняване от семеен тип.

Само едно от децата е с много тежко заболяване и под 24-часова лекарска грижа.

"Това дете остава в нашите мисли, така че в момента, в който кажат, че това дете може да бъде настанено в семейна среда, това ще се случи", заяви Иванка Шалапатова, председател на Фондация "За нашите деца".

Магдалена и Огнян са приемни родители. По професия. Взели са от дома "Света София" две момченца.  

"Той е на годинка и два месеца, а той е на десет месеца. А този, който е на 10 месеца, е горе-долу, колкото този, който е годинка и два? Ефектът от гледане в институция", разказва Магдалена. 

А в институциите има още 623, които чакат родители. 16 остават незакритите домове, в които те живеят. 56 са вече семействата, решили да станат приемни родители. 

"Ние имаме четири настанявания - първите две бяха братче и сестриче, второто бяха тризнаци - сега са настанени две момченца - едното го взехме август , другото ни го настаниха края на октомври", рлазказва Магдалена и Огнян. 

Освен тези две момченца  всички останали деца от Дома "Света София" няма да са сами за Коледа, от 50 години насам в този ден няма да остане нито едно сираче, а базата тук ще бъде превърната в център за ранна детска грижа 

"В този двор съвсем скоро, както виждате доста запустял ще имаме специални съоръжения, които са адаптирани за деца с увреждания", обясни Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на Фондация "За нашите деца".

Момченцата, настанени у Огнян и Магдалена, чакат осиновители. Пробвахме да проверим как изглежда мястото, откъдето са взети децата на Магдалена и Огнян. От здравно министерство и от ръководството на дома отказаха достъп до сградта, в която са били настанени децата.  

Повече по темата гледайте във видеото.