Това записаха депутатите в Закона за движение по пътищата

При катастрофа на "зебра" пешеходецът няма да носи вина. Това записаха депутатите като промяна в Закона за движение по пътищата на второ четене.

По темата

За” гласуваха 79 народни представители, трима се въздържаха и никой не гласува „против”.

Точният текст гласи: 

"Пешеходецът да не се счита за съпричинител на ПТП, когато на обозначена пътна маркировка водачът е превишил разрешената максимална скорост или е нарушил друго правило от Закона за движение по пътищата, имащ отношение към произшествието".

Парламентът реши още, че ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

"Искам да благодаря на всички колеги, които подкрепиха това предложение, защото то е плод на 5 годишна борба, не само моя, но и на много майки, които загубихме децата си", заяви Нели Петрова, депутат от ГЕРБ. 

През 2011 г. 20-годишната дъщеря на Нели загива на пешеходна пътека във Варна - прегазена от мотор с висока скорост. Съдът намали присъдата на виновника с мотив, че Лора била "съпричастна" към инцидента. От сега нататък обаче законът няма да допуска подобни заключения на съда.  

"Когато пешеходец пресича на регламентирано за това място и е спазил всички правила, да не се счита за съпричинител за това, че не е успял да прецени, че шофьорът е в нарушение", казва още депутатът Нели Петкова. 

За пешеходеца все пак остават редица задължения. 

"Да не изкача внезапно на пешеходната пътека. Пешеходецът да не тича по пешеходната пътека, велосипедистът да слезе и да бута велосипеда си по пешеходната пътека и пешеходецът да не спира без причина на пешеходната пътека", обяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Според Мирослав, който е професионален шофьор, българите нямат необходимата култура на пресичане. 

"Много пъти ми се е случвало да пресичат напряко, без да се оглеждат, ние шофьорите сме много невнимателни понякога и може и да не успеем да ги видим", казва шофьорът Мирослав. 

През 2014 г. на тази пешеходна пътека в Бургас е пометена 18-годишната абитуриентка Антоанета. След 4 денонощия борба за живот момичето издъхва.  Справедливост, макар и закъсняла - така бащата на Ани нарече промените. 

"Не виждам как човек, защитен зад два тона стомана в автомобила си да има някакво си предимство пред пешеходеца, когато пресича на точно определеното място", казва Георги Стоянов, баща на загинало на пешеходна пътека момиче.   

Но Георги настоява за още промени в закона - като например по-бързи процеси срещу виновните. 

"Законът трябва да е по-строг и с по-кратки срокове да се приемат тези наказания и всеки да си носи последствията", добави Георги Стоянов, баща на загинало на пешеходна пътека момиче.  

Нещо, което все още не се е случило с убиеца на дъщеря му Ани, който 3 години по-късно продължава да е на свобода. 

Повече по темата гледайте във видеото.