Затова министърът на туризма следва да заяви изменение в Служба по геодезия, картография и кадастър - Бургас

През месец април 2021 г. Върховна административна прокуратура /ВАП/ се самосезира по медийна публикация и от своя страна сезира Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се извърши проверка .

В хода на извършването й е установено, че общата засегната площ на морските плажове, по данните от приетите Специализирани карти и регистри (СпКР) за посочените в статията пет имота, е 888 кв. м дюни и 210 кв. м пясъчен плаж, като последната площ обхваща морските плажове „Мечата дупка 2" и „Корал".

Към настоящия момент за тях не е извършено изменение на КККР (кадастралната карта и кадастралния регистър) по данните от приетите СпКР. При съпоставянето на данните от КККР и СпКР на морски плажове „Мечата дупка 2" и „Корал" става ясно, че нанесените по данните от Акта за изключителна държавна собственост (АИДС) граници на морските плажове не съответстват на определените чрез преки геодезически измервания граници в специализираните карти и следва да се предприемат действия по изменение на КККР за тях.

Затова министърът на туризма следва да заяви изменение на КККР в Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК) - Бургас. 

В отговор министърът на туризма своевременно е уведомил ВАП за естеството на проблемите, съпътстващи конкретното изменение на КККР.