Войната в Украйна и санкциите, които Европа наложи на Русия, са в основата на повечето политически решения тази седмица

Войната в Украйна и санкциите, които Европа наложи на Русия, са в основата на повечето политически решения, взети тази седмица. Повечето от тях бяха скорострелни в петъчния работен ден.

През изминалите дни украинският сайт "Миротворец" набра сериозна популярност у нас, след като стана ясно, че в списъка с лица, които се считат за врагове на Украйна, са попаднали и български политици, общественици и журналисти. В така наречения „черен списък” попадна и зам.-председателя на парламента от БСП Кристиян Вигенин. По настояване на Столетницата по темата извънредно бяха изслушани представители на службите. Те ще проверят сайта, а държавата ще настоява той да бъде ограничен. Позицията на украинското посолство е, че дейността на сайта не отразява официалната политика на Киев.

ЖЕГА В ПОЛИТИКАТА: Обзорът на седмицата с Нели Тодорова (ВИДЕО)

На този фон парламентът одобри окончателно изпращането на БТР-и от резерва на МВР в Украйна. И още едно решение, свързано с войната - депутатите дадоха зелена светлина на прекратяването на концесията на „Лукойл” върху пристанище „Росенец”.  Логично първият въпрос, който възниква, е какво ще се случи с цените на горивата. Заради това решихме да проверим колко сме плащали назад във времето. Избираме един и същи ден.

През юли 2001 г., за да идем на море, сме плащали по 2.27 стотинки за литър от най-масовия бензин А-95. Миналата година достигаме рекордните 3,41 лв. за литър, а този юли средната цена е значително по-ниска - почти с 1 лев надолу - 2,56 лв. Според експерти обаче цените на колонките в този момента биха могли да са още по-ниски - между 20 и 30 стотинки надолу заради това, че руският петрол, който се преработва в рафинерията в Бургас, е по-евтин. Така това лято бихме могли да плащаме по 2 лева и 26 стотинки за литър. Дали ще видим такова поевтиняване, след като управляващите наложат контрол на пристанището, откъдето идва петрола за рафинерията - предстои да видим. С дъх на бензин е и обзорът тази седмица.

Седмица с аромат на бензин и с елементи на сериозно състезание. Чия е идеята за отнемане на  концесията от „Лукойл”? Кой ще натисне по-силно педала на газта с предложението държавата да си върне пристанището? По-скъпи или по-евтини ще са горивата след това? Въпреки първоначалните искри, зад предложението за „Росенец” заедно застанаха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и го гласуваха скоростно. До прекратяването на концесията се стига заради европейските санкции срещу Русия.

Мъдростта в политиката и живота: Обзорът на седмицата с Нели Тодорова (ВИДЕО)

Макар и със свръхпечалбата, единствено при горивата се отчита сериозно поевтиняване за година, показват анализите на КНСБ. Въпреки това все повече е нужно, за да може да покриваме елементарните си месечни разходи - минимум 1400 лева чисто за сам човек.

Тези, които все пак могат да си позволят почивка, е добре да четат менюто, когато поръчват в ресторант. От Комисията за защита на потребителите започнаха проверки на заведения, след като семейство „Живее Мисе” плати близо 500 лева на българското Черномориеза три рибай стека. Добре е и да се има предвид, че това не е просто пържола - да не се бърка и с агнешко. За да отдадем дължимото на българския език – „ми се” всъщност са две думи – пишат  се отделно, без значение дали на кирилица, или на шльокавица.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.