Коментар на експерта Еленко Божков и на икономиста Калоян Стайков

"Топлофикация Габрово" иска КЕВР да прекрати дейността ѝ. Това става ясно от съобщение на енергийния регулатор. Дружеството е поискало от Комисията на енергийно и водно регулиране да прекрати издадените от регулатора лицензии за дейността „производство на електрическа и топлинна енергия“ и за дейността „пренос на топлинна енергия“.

"Топлофикация Габрово" иска КЕВР да прекрати дейността ѝ

"Интересно е бягането преди вятъра на "Топлофикация Габрово". Случаят се повтаря през годините - преди време имаше същия казус. Имаше много аварии. Пак не бяха отоплявани потребителите. Кметът и тогава се сети да вдигне тревога, изведнъж се оказа, че помощите за енергийно бедните са били насочени към топлофикационното дружество". Това каза за "Твоят ден" бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков.

По думите му геополитиката се намесва в търговията, а това влияе на цената на газа. "Тръгне ли "Неохим" в Димитровград да излиза в ремонт по никое време, значи цената ще расте. Търговете на "Булгаргаз" се знаят, цените могат да се прогнозират. Те не могат и не се отклоняват кой знае колко от индексите на холандската борса. Не е невъзможно да има спекулативни сделки, които да доведат до повишаване на цените", подчерта той. 

„Булгаргаз” внесе предложение за цената на газа за септември

Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, смята, че поскъпването на газа през октомври е само прогнозно. "Трябва да е ясна пазарната ситуация в конкретния месец. Ако имаме подобрение на международните пазари или няма допълнителни аварии, както и ако стачките в Австралия се прекратят, пазарите ще изглеждат по различен начин. Трябва да имаме застраховки и дългосрочни договори, за някакъв дял от количеството поне. В момента има прозрачност само по отношение на азерския газ, останалите 2/3 не знаем откъде идват", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото.