Да си русалия в Петрич е въпрос на чест и достойнство

Чували ли сте за русалиите? Ако някога сте посещавали станчинарските игри в Петрич със сигурност отговорът е "да", но ако не сте, ще ви запознаем с тях. Мъжете, които с тежки танци представят военни ритуали. 

Русалиите са наистина уникални, защото техните танци представляват всъщност истинска тайна военна подготовка. Да си русалия в Петрич е въпрос на чест и достойнство. Затова и толкова много мъже се включват в ритуала.

Отбелязваме Йордановден

Древните ефеби са тайни мъжки общества, които преди 2400 години са представяли пред гостите на всеки полис местните ритуали и танци. Русалиите са техен еквивалент.

"Русалиите израстват през вековете, достигайки до 13 век, когато епископ Димитър Хуматян обявява техните ритуални и военни танци на тайните мъжки общества за бесовски или поганни. Но това не попречва впоследствие, влизайки в 16 и 17 век Светата православна черква да ги приобщи към своите ритуални празници, които се провеждат през поганните дни от Рождество Христово до Йордановден. Тоест сега сме в така наречените поганни дни, когато Христос – нашия спасител се е родил, но все още не е кръстен", Димитър Яков, председател на Сдружение „Русалии“.

Традиционното мъжко хоро в Калофер: Градът се готви за ритуала

В поганните дни русалиите се събират в черковното настоятелство. Там свещеникът им дава така наречената "давия", а след това отиват да събират помощи за черкви, манастири, кладенци и килийни училища.

"Всяка пара, която е събрана от русалиите, подлежи на отчет. Ние сме безсребърници. През тези поганни дни на русалиите им е разрешено да извършват единствените в нашата светата ортодоксална православна християнска черква, обреди по екзорсизъм. Тоест това са форми на гонене на уплах и т.н.
Най-важното в тези ритуални и военни танци е духовността. Всички, които присъстват на русалийския ритуал, трябва да вярват в него. Дори и хората, които трябва да бъдат изцерени, трябва да вярват в него. И обикновено – ние в съвремието да ви кажа честно получаваме отнякъде от най-различни хора молби да отидем да помогнем, да изгоним магии и такива лоши болести. Те са се занимавали предимно с по-тривиални и по-леки неща. Уплах, наместване на стави, заушки, такива лечения.
Всички стари балтаджии, които беха в русалийската дружина, например – бай Петър Чакръкчията, който беше знахар, наместваше кости и т.н., бай Мичо борсуклията, който сливици и т.н. Те бяха местните знахари и лечители, но в такива сериозни болести, както съвременните болести са, да не дава Бог, не сме се намесвали", разказва Яков. 

Предложение за брак на откриването на фестивала в Жеравна

"Водача приема негативната енергия от болния човек, прескача се болния човек, изпълнява се един красив ритуал около него. А последния, най-младия обикновено русалия, получавайки негативната енергия, обикновено е припадал. И когато русалиите се завръщат в Светата православна църква като свършват поганните дни, свещеникът им чете молитва, с която да не би да полудеят русалиите през всичките тези дни, когато са събирали тази негативна енергия.
Ние се преобразяваме, започвайки един танц, ние в края на танца се чувстваме като някакви ангели или демони между небето и земята, колкото и странно да ви звучи това. Повечето от танците са изключително тежки, динамични, така наречените тежки, криви, долнострумски хора от град Петрич", допълва председателят на Сдружение „Русалии“. 

Русалийските танци се изпълняват винаги и само от мъже, които представят военен обред и обичай. "Защото знаете, че в Османската империя на християните не е било разрешавано да участват в армията. Но всички хора, християни, един ден са знаели, че няма да остане Османската власт в този период и ще трябва вероятно да се подготвят за едни бъдещи военни действия.

6-годишният Мартин хвана кръста в Калофер (ВИДЕО)

Това представляват едни абсолютни, казано на съвременен език, тренировки военни. Ние се фехтоваме, изпълняваме танц, изпълняваме кавадар, изпълняваме изключително военни танци с тежки упражнения, с клякания, с подскачания, с атака, а отбиване на удари и т.н. Ние се фехтоваме, тоест ние изпълняваме военни танци с голи саби, калъчки в ръцете си. Това са криви саби, обикновено шамшир или килич. Основните ръководители на русалийската дружина са въоръжени с балтак, или балтия на петрички, това е брадва, която носи всеки един от участниците в самия ритуал или събор, Те са протове, прот значи пръв между равни", обяснява Яков. 

Русалиите кандидатстват в ЮНЕСКО и в Министерството на културата за нематериални човешки съкровища. "Русалийството е невероятно красиво приключение – една от най-красивите приказки в българския фолклор и се надяваме тези легенди и тези предания да бъдат предавани от баща на син, да се занимаваме с тях във времето, в което ни предстои", каза още той.