В горещините ползваме повече климатици и бойлери...

Жегата има и своите икономически измерения. Едно от тях е потреблението на тока. В горещините ползваме повече климатици и бойлери. От електрокомпанията EVN-България съобщиха, че през последните топли дни с 10 % е  скочила консумацията на електроенергия в Южна България. Това означава, че следващия месец домакинствата ще платят и по-високи сметки за ток.


Единственото спасение от жегите за семейство Паралингови е климатикът в хола. Работи почти непрекъснато през последните дни, които са и най-топли.


Удоволствието от разхлаждането обаче ще се отрази на семейния бюджет в края на месеца, когато ще дойде и сметката за тока.


Жегата изпразни обичайно препълнените кафенета в центъра на Пловдив. Заради липсата на хора двойно са намалели оборотите не само на заведенията по главната улица, но и на магазините. Изключения правят само тези, в които се продават хранителни стоки, но и в тях купуване е ограничено.


Единственото безплатно нещо в жегата е чаша студена вода, която всеки може да получи от четирите пункта на Българския червен кръст, разположени на различни места в центъра на Пловдив.