Данъчните въвеждат правилото за закръгляване към лев...

От първи януари ще плащаме годишните си данъци по облекчена процедура. Данъчните въвеждат правилото за закръгляване към лев. Тоест, ако трябва да довнасяме стотинки към дължимото, ще ни ги опростят. 


За да плащаме по-лесно, за годишния данък се въвежда правилото за закръгляване към всеки кръгъл лев.


Целта е ние, а и администрацията да бъдем облекчени, като не се налага да се занимаваме с довнасяне или възстановяване на минимални суми от годишния ни данък.


Тоест - ако системата изчисли, че трябва да доплатим към данъка си, например 12 стотинки, просто няма да ги внасяме. Ако сумата е над 50  стотинки обаче, се закръглява към един лев. 


И още промени - от 2012-та всички хора на трудов договор ще бъдат освободени от задължението да обявяват доходите си пред НАП, независимо дали през годината са останали без работа, излезли в пенсия или сменили работодател.


Ако пък през годината от хазартни игри сте получили над 5 000 лева, вече ще е задължително декларирането им. Така, дори и без да плащаме налог върху тях, според данъчните ще се намалят злоупотребите с този вид необлагаеми доходи.


Промени ще има и в Закона за корпоративното подоходно облагане. При корпоративните данъци няма да се признават за разход суми, дадени като подкуп или прикриващи подкуп. Засега обаче не е ясно как точно ще се доказва това.