Данъците у нас няма да се увеличават, дори и от Евросъюза да го поискат в рамките на новия фискален пакт.

Данъците у нас няма да се увеличават, дори и от Евросъюза да го поискат в рамките на новия фискален пакт. Това обеща премиерът Бойко Борисов пред едрия бизнес. Изказването си премиерът направи на шестата годишна среща на бизнеса с правителството.

Бизнесът се беше подготвил с цял списък от искания към правителството, за някои от които призна, че ги включва за поредна година. Според едрите предприемачи, предложените мерки не изискват финансов ресурс, а единствено реорганизация. Някои срещнаха безпрекословната подкрепа на министрите, други обаче бяха попарени в зародиш. Такова например беше еднократно узаконяване на незаконното строителство срещу такса от 10 %.

Едрият бизнес поиска още еднократна амнистия на лихви по бюджетните плащания, предсрочно въвеждане на евродирективата за разплащането на държавата и общините с бизнеса, връзка на фискалните устройства с НАП и много други. Оказа се, че част от предприемачите са притеснени от вероятността при влизането ни в Пакта за стабилност да бъдат вдигнати данъците за бизнеса.

 

Друг бизнесмен попита директно финансовия министър защо у нас продължава практика за квотно разпределение на ваучерите за храна и веднага беше подкрепен от кабинета.

\"Бъдещето е да няма квотен принцип, защото виждаме явно как с раздаването на квотите все едно раздаваш индулгенции – някои работят добре, защото са мотивирани, някои почват да се мотаят и не вършат социалната работа, която би трябвало да вършат\", заяви Симеон Дянков.

И още  по темата – във видеото.