Цените на торовете обаче няма да се повишат едновременно с поскъпването на природния газ от 1 април...

Продължение по темата с природния газ и влиянието на цената му на земеделието. Цените на торовете няма да се повишат едновременно с поскъпването на природния газ от 1 април. Това коментираха пред „Новините на Нова" от торовия завод в Димитровград.

 

Догодина обаче земеделците ще плащат повече, за да подхранват посевите. А ние ще плащаме повече, за да си купуваме продукцията им.

 

Най-използваният продукт в земеделието е амониевата селитра. Простичко казано, тя се произвежда по химичен път от природен газ и въздух.

 

Основен фактор при ценообразуването е природният газ, който се очаква да поскъпне с близо 13% от първи април.

 

„Когато близо 80% от стойността на един продукт, какъвто е амонякът, е природен газ, несъмнено това ще влияе в последствие и на цената на самите продукти", каза Стефан Димитров – директор дирекция в „Неохим" АД – Димитровград.

 

Все пак от торовия гигант успокояват, че тази година земеделците няма да плащат повече въпреки поскъпването на газа.

 

„Торовият сезон приключва общо взето, така че ще бъде важно дали септември месец отново ще има повишаване на цената на природния газ. Ние правим всичко възможно за това да запазим нивото и да бъде ниво, достъпно за българските потребители", допълни Димитров.

 

Дали следващата зима торовете ще са по-скъпи, зависи и от други фактори като например цената на електричеството, но не само. Цената на торовете в България зависи и от цената на торовете в Европа като цяло.

 

Репортер: Димитър Иванов