Вече ще стане напълно задължително риболовците да се регистрират като юридически лица

Няма вариант да бъде избегната регистрацията на рибарите като юридически лица, както и поставянето на касови апарати. Това заяви на среща с рибарите от Южното Черноморие директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов.

Регистрацията трябва да стане до края на годината, а точните параметри ще бъдат обсъждани с представители на Европейската комисия, които пристигат у нас следващата седмица.

Рибарите са против предложението  да се регистрират като юридически лица и да поставят касови апарати.

„Аз съм с рибарска лодка, 8-метрова лодка, няма кабина, няма нищо. Как става това нещо, кой го измисли? Да правим апарат - това не е заведение”, каза Панайот Тошев, рибар.

От Агенцията по рибарство са категорични, че всички, които извършват стопански риболов, трябва да се регистрирани като фирми.

„По отношение на това, което те коментират да отпадне промяната на закона, няма как да стане. Все пак трябва сивия сектор, който е една голяма част от тях, да излезе на светло”, каза д-р Драгомир Господинов, директор на ИАРА.

Морските вълци обаче имат свое виждане за промените

„Трябва да има борса, като излезе рибаря от морето, да знае цените на рибата днес каква е – паламуд, сафрид, ред други риби. Предава си рибата, правят му се удръжките”, каза Антон Кюмюрджиев, рибар.

Репортер: Цеца Алексова