В замяна финансовата институция ще отпусне поредния транш от помощта за Атина

Гърция постигна споразумение с международните си кредитори за нов пакет от мерки за бюджетни съкращения. В замяна Международният валутен фонд ще отпусне поредния транш от финансова помощ за Атина. За да влязат в сила, мерките трябва да бъдат гласувани от парламента.

Гръцкият премиер Антонис Самарас заяви, че ако парламентът подкрепи пакета от мерки и гласува за бюджета, страната ще остане в Еврозоната и ще излезе от кризата.

Един от коалиционните партньори обаче - Демократичната лява партия, вече обяви, че е против. Мотивът й е, че още повече се погазват правата на работниците, които и без това вече са нарушени.

Ако бъде приет, пакетът ще наложи допълнителни съкращения на стойност 13 и половина милиарда евро. Подробностите около бюджета на страната все още остават неясни. По непотвърдена информация, министър-председателят е поискал по-широки правомощия, за да може да приватизира и част от услугите в обществения сектор.

Анализатори коментират, че Гърция ще фалира, ако до следващия месец не получи 31 милиарда евро заем в рамките на поредния транш от Европейския съюз и Международния валутен фонд.