Може да се види тази вечер на източния хоризонт

След днешния метеоритен дъжд над Русия Астероидът DA14, с големина колкото половин стадион, се очаква да премине само на около 28 хил. километра от земята. 130 000-тонната скала ще прелети между геостационарните сателити и GPS комуникациите на планетата.

Около 9:15 часа тази вечер астероидът ще е най-близо до земята. При добра видимост можем да го засечем на източния хоризонт с бинокъл. Ще се придвижва относително бързо - с около 2 лунни диаметъра в минута.

Подобни космически скали прелитат край Земята веднъж на 40 години. От НАСА успокояват, че опасност от удар няма. По думите на Пенчо Маркишки – физик в Институт по астрономия и обсерваторията на Рожен опасността е по-скоро теоретична и то за самите геостационарни спътници.

В своята история обаче планетата неведнъж е имала фатални срещи с астероиди. Една от най-мистериозните катастрофи озарява Сибирската тайга през 1908 година. Тунгуският метеорит е фрагмент от комета с диаметър 50 метра, който експлодира и изпепелява над 2 000 кв. км.

Какво ще стане, ако метеорит, колкото Тунгуския, падне тук, в центъра на столицата? Площта на област София е около 1 300 квадратни километра. Т.е., ако ползваме симулациите и данните от Тунгуската катастрофа през 1908 г., всичко това ще бъде заличено от лицето на Земята. А в центъра на София ще зейне кратер с дълбочина около 100 метра и ширина около километър.

Нашата цивилизация за съжаление не е подготвена за такъв тип опасности” отбелязва Пенчо Марешки.

Междувременно екип на НАСА посочва следващата голяма опасност. Астероидът 1999 RQ36 е 500-метров гигант, който се очаква да ни посети през 2182 година. Това е един от най-опасните астероиди в Слънчевата система, не е просто парче скала, а цяла планина!

Съвсем скоро учените планират да изстрелят специална сонда. До 2023 г. апаратът трябва да донесе проби, които ще помогнат да се намери ахилесовата пета на опасната космическа скала.

Репортер: Николай Василковски.