Най-добрият български тенисист постигна успех срещу Джокович с 2:1 сета

Григор Димитров постигна най-големия успех в кариерата си и донесе исторически успех на българския спорт. Най-добрият ни тенисист победи световния №1 Новак Джокович с 7-6, 6-7, 6-3 и се класира за третия кръг на "Мастърс" турнира в Мадрид с награден фонд от 4 303 867 евро. Гришо бе подкрепян по уникален начин от феновете на централния корт "Маноло Сантана" в испанската столица и след тричасова битка, постави на колене именития си съперник.

 

Димитров демонстрира стабилна игра и самочувствие в началото на мача и след няколко прекрасни отигравания, загатна, че е готов да постигне победа срещу сърбина.

 

Григор нанесе своя удар при 5:5, когато с мощен удар от форхенд си осигури преднина от 30-15, а впоследствие успя да спечели подаването на Джокович. Както и в предишни свои мачове обаче, първата ни ракета загуби концентрация и въпреки че сервираше за сета, след серия от непредизвикани грешки, не успя да спечели решителния 12-и гейм.

 

В началото на тайбрека Джокович взе инициативата и поведе с 4:1 точки. Постепенно обаче Гришо намали пасива си и показа страхотен характер при 4:6, когато спаси два сетбола. Последваха още две точки за 21-годишният българин и така той успя да спечели първия сет след страхотна игра и невероятна подкрепа от страна на феновете по трибуните. 

 

Успехът даде нужната увереност на Димитров, който на няколко пъти бе изключително близо до нов пробив срещу сърбина. В крайна сметка той бе подпечатан в шестия гейм и така Григор поведе с 4:2.

 

В този момент настъпи и ключовият момент в мача. При 40:30 в своя полза, Джокович навехна глезена на десния си крак и поиска медицински таймаут. Последва прекъсване на мача, а при подновяването му, световният №1 по никакъв начин не демонстрира, че е контузен. Той успя да върне пробива и си навлече гнева на публиката, която демонстрира ясно отношението си към сърбина до края на сета, освирквайки го при всяка една възможност. 

 

Феновете изиграха решаваща роля в изключително драматичния тайбрек, когато по невероятен начин започнаха да скандират името на българския тенисист и да му дават кураж при всяко едно разиграване. Секунди по-рано, Григор получи схващане на дясното бедро и като по чудо успя да съхрани подаването си при 5:5 гейма.

 

В решителната последна част на сета, Джокович поведе с 3:0 и изглеждаше, че ще изравни резултата в мача на фона на непрекъснатите крампове, които получаваше Димитров. Въпреки лошото си физическо състояние обаче, българинът показа изумителен характер и дори достигна до мачбол при сервис на противника си. Той бе отразен от сърбина, който впоследствие спечели тайбрека с 10:8 точки и така се върна в мача.

 

Очакванията, че Джокович ще стигне лесно до победа обаче бяха опровергани в началото на третия сет, започнал с пробив на Гришо. Най-добрият ни тенисист продължи да воюва на корта и да се бори с болката. След нов пробив, Димитров спечели сета с 6:3 и легитимира мястото си в големия тенис с изключителна победа над световния №1.

 

След края на двубоя Григор не можа да сдържи сълзите си на радост и посвети победата на своя баща. Успехът му осигури чек за 41 600 евро от наградния фонд и 90 точки за ранглистата, които се очаква да го изкачат с две места до рекордното в кариерата му №26 в света. В спора за място на четвъртфиналите Гришо ще срещне квалификанта Сантяго Хиралдо или Станислас Вавринка, които се изправят един срещу друг в сряда.